Vilka försäkringar ska jag ha?
En av de mer vanliga frågorna till bloggen brukar vara vilka försäkringar ska jag ha? Istället för att ge svar på den frågan tänkte jag idag ge dig ett verktyg - som jag döpt till ett berg.
K2 är världens näst högsta berg, det är också en bra minnesregel för Konsekvens och Kostnad. Konsekvens och Kostnad är de två viktigaste parametrarna när du ska tänka på vilka försäkringar du behöver, men det finns några fallgropar.
Ok, först ut Konsekvens. Här är det viktigt att separera hur allvarlig en skada eller händelse är och följden efter. För ta - att bli av med jobbet - det är en traumatiskt händelse för de flesta. Men bör alla därför ha en arbetslöshetsförsäkring? Nej tycker jag, om du har lite sparande pengar och en utbildning där du lätt kan få ett nytt jobb. Då kommer du kunna hantera konsekvensen utan större problem. Bor du på däremot på en plats med få jobb och har tunna ekonomiska marginaler är det desto klokare att ha en försäkring ifall du skulle bli av med jobbet.
Sedan har vi Kostnaden. Alla försäkringar kommer med en kostnad, den brukar kallas premie, men en kostnad är vad den är. Kostnaden är sammankopplad med hur sannolikt en skada eller händelse är, hur många som köper försäkringen och hur stora utbetalningarna är. För dig som konsument handlar det om hur mycket den kostar. Och, rent krasst, det är enklare att köpa "billiga försäkringar" om man får lov att använda det uttrycket.
Det krävs dock båda K:na för att göra ett berg ... Ifall du väger samman konsekvensen med kostnaden brukar du hitta rätt. En hemförsäkringar brukar ha en relativt låg kostnad i förhållande till vad konsekvenserna blir ifall huset brinner ner, en livförsäkring för en ung person med höga bolån brukar även den ha en låg kostnad, men blir väsentligt högre när du blir äldre och förmodligen har amorterat ner stora delar av lånen ändå. En självriskreducering på TV:n brukar kosta runt 200 kr, men ger dig bara 1 500 kr ifall något skulle inträffa. Att vara utan är en konsekvens du borde kunna klara av.
Fallgroparna brukar vara de riktigt "billiga" försäkringarna. Ibland är de bra, som med livförsäkring, men ibland är de helt poänglösa som extra avbokningsskydd. När det blir lågt pris tycker jag det brukar vara ett bra stöd att tänka på konsekvensen. Hur dyrt blir det egentligen ifall något händer? Och kommer det inte vara rätt krångligt att få ut ersättningen ändå?
Den andra fallgropen brukar vara att fokusera på känslan och inte den ekonomiska effekten. Att råka ut för otrevliga händelser är per definition obehagligt, försäkringen hjälper dig däremot nästan uteslutande med de ekonomiska aspekterna. Och bara för du har en försäkring blir det inte mindre sannolikt att någon inträffar - kom ihåg det!
Hoppas det gav dig lite vägledning. Hur brukar du tänka? Tveka inte att mejla in på henrik@gofido.se eller kommentera på mina Twitter-inlägg (@Henrik_Senestad) och berätta vad du tycker.
Väl mött
Henrik