Gofido logotyp
Alla inlägg

Varför gillar inte människan risk?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-10-05 - 3 min läsning

Risk - att riska eller vara beredd att förlora. Risken att ditt hus ska brinna ner, din katt ska bli sjuk eller att ditt bagage kommer bort på flygplatsen. Men, varför gillar vi inte risk egentligen? Och, hade vi gillat det bättre om vi tänkt chans?

Inom aktievärlden brukar man ibland få frågan. Är du en sån som mår sämst när du inte varit med i en uppgång eller mår du sämst när depån går ner? FOMO (Fear of Missing out) eller FOL (Fear of Loss) på fikonspråk.

Inom försäkringar finns inga FOMOs utan bara en massa FOLare. Alla är rädda för att förlora något, att bli skadad eller behöva avliva hunden. Det är anledningen varför försäkringar säljer på trygghet. Inom försäkring upplevs också potentiella risken som väldigt kostsamt, men kostnaden för själva försäkringen upplevs i det närmast gratis. Därför är det lätt att bli tjock på försäkringar.

En försäkring minskar dock inte risken att något ska inträffa. Oavsett om du har försäkring eller inte kommer det "illa" hända lika sannolikt eller lika osannolikt. Enda skillnaden är att den ekonomiska skadan lindras. Obehaget kommer fortsatt vara där.

Så här bör du tänka! Både med aktier och försäkring så gäller regeln - långsiktighet lönar sig. Tänk så här:

1. Många bäckar små. Hundralappar blir tusenlappar och till slut hundratusenlappar. Kör en egen försäkring där du lägger under samma belopp som du idag betalar på din försäkring och dra av när något inträffar.

2. Ingen välgörenhet. Inget försäkringsbolag kommer sälja en försäkring som är olönsam i längden. Även fast du ibland kan tjäna kortsiktigt på försäkringen kommer de i längden bara fortsätta att höja priserna tills de tjänar på den. Egentligen är det samma dynamik som med spel. Huset vinner alltid - kom ihåg det!

3. Rationell rädsla. Vissa saker är rimligt att försäkra sig mot. Om en händelse skulle få allvarliga konsekvenser för dig och din familj är det rationellt att försäkra sig mot det. Exempelvis brand, arbetslöshet och dödsfall. I grund och botten måste du försöka räkna på hur illa det kan gå och väga det mot vad du har råd med. Det är därför ett standard råd alltid är att ha en hemförsäkring - för den täcker många riktigt dyra händelser. Alla andra försäkringar tycker jag åtminstone kräver eftertanke.

Livförsäkring - hur ska jag tänka?

Barnförsäkring - ska vi ha en?

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023