Varannan svensk missar flyttvinst i försäkringar
Svenska folket kan varje år spara 2,9 miljarder på sina hemförsäkringar. Så stor är skillnaden mellan dyraste och billigaste hemförsäkringarna. Det motsvarar 2 000 kr per hushåll per år. Men hela varannan svensk har aldrig bytt eller gjorde det för länge sedan. Särskilt äldre är utsatta. De byter idag hemförsäkring var 18e år, visar aktuella siffror från Demoskop.
Orsaken till det låga intresset är krångligt innehåll och liten personlig anpassning. Det gör försäkringarna onödigt klumpiga och dyra. Att försäkringar har stått stilla, blir extra tydligt om vi jämför med fondavgifter och bolån som blivit betydlig enklare och billigare det senaste årtiondet.
Svenskarnas hemförsäkring kostar varje år 18 miljarder. Trots att försäkringarna är mycket lika varierar avgifterna stort. Mellan den dyraste och billigaste hemförsäkringen är priserna i snitt 2 000 kr dyrare per år, visar vår analys baserat på företagens prismatriser. Snittsvensken skulle därmed kunna spara en sjättedel av sin utgift. För flera handlar det om att kunna halvera sin avgift.
Lätt att jämföra
Att byta till en billigare hemförsäkringar är idag enkelt. Priser är lätta hitta på nätet. Hemförsäkring är hårt reglerat och kärnan varierar mycket lite. Det som fördyrar är extraförsäkringar. Ändå är det få konsumenter som byter till en billigare.
De som aldrig bytt återfinns i alla åldrar och boendeformer. Bland seniorer får det extra stor effekt, eftersom de bott länge. Under ett 40-årigt arbetsliv talar vi om ett överpris på 80 000 kr. De äldre är därmed i särklass försäkringsbranschens stora kassakor.
Landsorten mest ointresserade
Runt om i Sverige varierar intresset för hemmet försäkringar. I Dalarna med grannar är det 42% som aldrig bytt hemförsäkring. I Stockholm är det betydligt fler som byter eller 23% som aldrig bytt. Mellan de som bor i villa, bostadsrätt och hyresrätt är däremot skillnaderna små.
Svenskarna byter närmast aldrig hemförsäkring till vardags, utan byter mest bara hemförsäkring när de ändå flyttar. Det förklarar också varför äldre sällan byter hemförsäkring. För de flyttar mer sällan.
När väl svenskarna byter försäkring, säger de att pris är avgjort viktigaste. Varannan som bytt vill ha en lägre avgift. Men priset på försäkringar är otydligt. I regelverket finns inget hinder för försäkringsbolag att varje år höja avgiften, utan att förklara höjningen för konsumenten. Här saknas de bindande avtal som finns i bolån. Försäkringar har helt klart utrymme för bättre konsumentskydd.
Väl mött
Henrik