Småskador förstör branschen
Småskador dominerar skadestatistiken. Varje år trillar det över 350 000 mindre skador till försäkringsbolagen som i första hand gäller tappade och trasiga mobiler. Är det verkligen rimligt att vi använder försäkringar på det här sättet? Det är varken hållbart eller ekonomiskt smart.
Allrisk- eller drulle är det i särklass populäraste tillvalet i hemförsäkringen och täcker skador som du mer eller mindre själv är orsaken till. Annars är grundregeln att skadan måste kommit utifrån. Du blir påkörd, någon bryter sig in, en storm orsakar skador på ditt hus. Med drulle är det istället vanligtvis du själv som klantat till det. Du har tappat mobilen eller du har vält din cykel.
I tidernas begynnelse, alltså för +20 år sedan, fanns inte tillvalet, då täcktes skadorna av den vanliga hemförsäkringen. Men allt eftersom skadorna ökade ändrades villkoren och tillvalet var fött. År 2000 (tre år efter det kom med i statistiken) inkom det 100 000 skador och tillvalet stod för en femtedel av alla skador. Nu står det för nästan hälften!
Frågan är. Hur många skador hade kunnat förebyggas? För egen del tycker jag att försäkring borde bygga mer på ömsesidigt ansvar snarare än att köpa sig sinnesfrid. För det är skönt att överkonsumera kläder också, men det är ekologiskt och ekonomiskt idiotiskt. På samma sätt som enkla konsumentkrediter får folk att köpa mer än vad de behöver, får drulle folk att ha sönder och tappa mer saker än vad som är nödvändigt.
Vägen framåt tycker jag för branschen är att gynna de som tar ansvar och väljer en hög självrisk. Att vara skadefri ska även belönas med guldstjärnor och lägre pris, inte som nu med slentrianmässiga skattehöjningar från försäkringsbolaget för att grannen återigen tappat mobilen.
För dig som tar ansvar. Bra jobbat! Ligg på ditt försäkringsbolag att de borde belöna dig mer och välj en hög självrisk, minst 3 000 kr, så får du åtminstone en lägre kostnad även fast du förtjänar mer.
Väl mött
Henrik