När behövs drulle egentligen?
Allrisk-, drulle- eller otursförsäkring. Kärt barn har många namn. Är det vanligaste tillägget till din hemförsäkring och är tänkt att täcka skador som du själv har orsakat. Eller riktigt så enkelt är det inte heller.
I din vanliga hemförsäkring finns en rad olika typer av skydd, allt från skydd till dig som person till skydd mot brand, något jag skrivit om på bloggen tidigare under Grundskyddet täcker det mesta. Men, det skydd som nog de flesta tänker på är skyddet för saker eller dina prylar.
Skyddet är dock begränsat både vad det gäller värde, det så kallade maxbeloppet för lösöre, och till vilka händelser som orsakade skadan. Förenklat så är du skyddad om något eller någon orsakar skadan, exempelvis om din klocka blir stulen eller om det blir inbrott.
Drulleförsäkringen täcker händelser där du själv varit inblandad, men inte orsakat skadan genom avsikt eller oaktsamhet. När du haft otur helt enkelt. För att dra klockliknelsen, när du tappar den oavsiktligt i marken och glaset går sönder ger den ett skydd. Men, om du glömmer klockan på en restaurang och den blir snodd ger den inget skydd. Och, den täcker bara saker du själv äger är också viktigt att påpeka. Lite rörigt är det.
Anledningen beror på att 4 av 10 skador är kopplade till drulleförsäkringen enligt Svenskt försäkring, så försäkringsbolagen måste hålla koll så att inte kostnaderna springer iväg. Rörigheten skapar dock en del missnöje, något förra veckans inlägg om Missnöje kring mobilskador är ett uttryck för.
Som konsument brukar den kosta i runda slängar runt 1 av 5 eller 1 av 6 hemförsäkringskostnadskronor, så de som väljer bort den kan med lätthet spara hundralappar om inte en tusenlapp för en stor familj.
Mitt enkla råd är tänk efter. Har du en strulig tonåring som envisas med att ha sönder mobilen kanske det kan vara värt det, men har du två småbarn och en ordningsam partner som på sin höjd har sönder en rostig skottkärra kanske ni ska skippa tillägget. Och, kom ihåg, prissättning och skadeersättning är satt på en nivå så att det ska löna sig för försäkringsbolagen och inte för dig.
Väl mött
Henrik