Datorn blev stulen - vad får jag ut på försäkringen?
En vanlig klyscha inom försäkringsbranschen är att alla kunder är nöjda fram till de behövt anmäla en skada. En av de främsta anledningarna till talesättet beror på hur sakerna eller prylarna värderas när väl olyckan är framme.
Generellt går en skadereglering till så att du anmäler skadan, berättar vad som hänt, bevisar att föremålet finns på riktigt och vad den är värd. Beviset är vanligtvis ett kvitto, men kan även vara en bild där du och föremålet syns eller att det är tagit inifrån ditt hem.
Försäkringsbolagen kommer därefter tillbaka till dig vad du kommer få i ersättning, det är här det indiska reptricket kommer in. För från ditt inköpsvärde sker följande:
1. Finns det något marknadsvärde? Om inte, utgår de från kvittot eller om föremålet är för krångligt att marknadsvärdera då utgår de också från kvittot.
2. I de fall då inköpspriset används sker ett åldersavdrag från en tabell. Nedan kan du se vad olika föremål värderas till i procent hos If efter olika tidpunkter (år)
Åldersavdrag tabell:
Som du ser är en dator efter 1 år värd 60% av inköpsvärdet. Och redan efter 4-5 är de flesta sakerna värda hälften av vad du köpte de för.
Från det värdet eller marknadsvärdet, dras det bort en självrisk. Minst 1 500 kr brukar den vara, men kan vara mer beroende på skada, föremål eller situation. Tänk typ en dator i en bil. Då är den ett stöldbegärligt föremål och har en högre självrisk.
Så här blir matten för en 1 år gammal dator: Du skickar in 10 000 kr, försäkringsbolaget drar därefter bort 40% i åldersavdrag, kvar blir då 6 000 kr som de drar av en självrisk på minst 1 500 kr. Summa summarum får du ut 4 500 kr eller mindre än hälften kvar.
Resultatet blir i många fall en missnöjd kund och kanske en höjd premie.
Ett sätt att komma runt reptricket, åtminstone något, är att bevisa marknadsvärdet på något annat sätt än ett kvitto. Bäst är slutpris på auktioner där det framgår ålder. Exempelvis ett par märkesjeans som det finns ett samlarvärde på oavsett ålder. Då är det istället detta värde som ska används innan självrisken. Men, som en läsare, erfarit, så använder även här försäkringsbolagen vissa generella åldersavdrag, runt 20%. Så helt undan kommer man aldrig.
Ett annat tips är att fotografera alla rum i ditt hem. Då har du åtminstone någonting att utgå ifrån när du ska sammanställa vad som saknas efter exempelvis ett inbrott.
Väl mött!
Henrik